Hledej osobnost:

Alan Parker

Alan Parker
se narodil roku 1944 v londýnské čtvrti Islington a začal pracovat v podatelně náborové agentury, kde se vypracoval až na režírování reklamních snímků. Pak založil firmu na výrobu těchto filmů společně a Alanem Marshallem, jenž později byl producentem všech Parkerových hraných filmů. V roce 1975 režíroval Parker pro BBC televizní1 film Evakuovaní (The Evacuees) a nato hranou prvotinu Bugsy Malone (Bugsy Malone, 1976 ) - muzikálovou parodii na gangsterky, kde vesměs hrály děti. Půlnoční expres z roku 1978, trýznivé vyprávění o mladém Američanovi uvězněném v Turecku kvůli pašování drog, získal mezinárodní ohlas a byl nominován na šest Oscarů včetně kategorie nejlepšího filmu a nejlepší režie. Získal pocty v kategoriích nejlepšího scénáře a nejlepší původní hudby, ale vyvolal výhrady pro způsob, jak vylíčil Turky. Následovala Sláva (Fame, 1979), která sleduje osudy osmi nadaných teenagerů v newyorské střední herecké škole. V roce 1980 byl film poctěn Oscary za nejlepší původní hudbu a za nejlepší původní píseň, kromě toho dal podnět pro realizaci dlouhého televizního seriálu. Pak se Parker dal opět jiným směrem a v roce 1982 natočil strastiplné drama manželského rozkladu Přestěhuj v noci, kde hráli Albert Finney a Diane Keatonová. Pauline Kaelová ve své kritice o nich napsala, že odvedli "takový výkon, jaký se na divadle stává něčím legendárním". Tentýž rok přišel do kin Pink Floyd - Zeď (Pink Floyd -The Wall), halucinační příběh o duševním zhroucení hvězdy rock music. V Ptačím (Birdy) z roku 1984 Parker prováděl průzkum psýchy dvou mladíků poznamenaných válkou. Hráli je Matthew Modine a Nicolas Cage. Začátkem roku 1988 Alan Parker natáčí film Mississippi: Pálení (Mississippi: Burning), jehož děj je situován na jih Spojených států v šedesátých letech a hlavní roli vytváří Gene Hackman. Režisér také připravoval novou verzi Modrého anděla (The Blue Angel) s Madonnou, s níž nakonec spolupracoval na muzikálové Evitě (1996). Za jeho práci pro britský film mu 29.5. 2002 byl udělen rytířský titul.


„V každém filmu se snažím říkat něco jiného,“ říká na vysvětlenou. “Chci stále růst."


Filmografie:

2002 Life of David Gale, The

1999 Angela's Ashes

1996 Evita

1994 Road to Wellville, The

1991 Commitments, The

1990 Come See the Paradise

1988 Mississippi Burning

1987 Angel Heart

1984 Birdy

1982 Pink Floyd: The Wall

1982 Shoot the moon

1980 Fame

1978 Midnight Express

1976 Bugsy Malone

1975 Evacuees, The (TV)

1974 Footsteps

1974 Our Cissy